Charakteristika vápencové suroviny používané pro výrobu speciálních vápen - Hnilicová, Kristýna; Leichmann, Jaromír, 1963-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2009)
Problému vhodnosti vápencové suroviny k výrobě vápna pro speciální účely je věnována pozornost již řadu let. Vzhledem k omezeným zásobám dnes využívaného ložiska ve Vitošově se stalo nutným hledat jeho alternativy. Ložisek vysokoprocentních vápenců je známo poměrně velké množství, liší se však výrazně svou vhodností pro výrobu vápna pro speciální účely. Cílem práce bylo petrograficky analyzovat suroviny z jednotlivých lokalit na základě mikroskopického studia, katodové luminiscence a elektronové mikrosondy a srovnat jejich složení s výsledným chováním z nich vypálených vápen.
An exceptional attention has been paid to the broad issue of the usability of carbonate raw materials to special lime production. Considering the limiting resources of Vitošov deposit which are being used nowadays it has become urgent to find its possible alternatives. There is quite a high number of high percentage lime stones deposits known, however they vary significantly in the suitability for the special lime production. The aim of this thesis was to petrographicaly analyze the material from each site using microscopic, cathodoluminescent and electron probe microanalyzer’s scan and measurements and to compare their composition with their technical qualities.
Vedoucí práce: Jaromír Leichmann
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2009
Keywords: petrologie; vápenec; vápno; limestones; lime; petrography; diplomové práce; master's theses