Dynamika a mechanismus interakce živec-voda za normálních podmínek - Šulák, Miroslav (2009)
Práce byla zaměřena na lepší pochopení raných stádií interakce albit-voda za normální teploty a tlaku. Byly provedeny experimenty zaměřené na stechiometrii a rychlost uvolňování jednotlivých složek, a celkovou rychlost rozpouštění albitu v závislosti na stupni řízeného zestárnutí povrchu. U čerstvě nadrcených vzorků docházelo k výraznému přednostnímu uvolňování sodíku do roztoku s rychlostí převyšující toky Si a k vytvoření přípovrchové vrstvy ochuzené o Na a Al. U vzorků podrobených řízenému stárnutí probíhalo rozpouštění stechiometricky a toky jednotlivých složek zhruba odpovídaly celkové rychlosti rozpouštění albitu. Byl navržen koncepční model, přisuzující dominantní vliv na dynamiku zvětrávání stupni zestárnutí povrchu minerálních zrn. Je založen na iontové výměně Na+- H+, přednostní hydrolýze Al-O vazeb, a dominující hydrolýze vazeb Si-O. Tyto procesy probíhají současně, v různých stádiích rozpouštění však jeden z nich dominuje.