Využití obrazové analýzy pro kvantifikaci změn erytrocytů vyvolaných ultrazvukem - Víšková, Beata (2009)
Cílem práce bylo sledování vlivu účinku ultrazvuku na suspenzi erytrocytů. Suspenze erytrocytů byla ozvučována ultrazvukem o různých intenzitách a s různou dobou vystavení účinku ultrazvuku. Ozvučené erytrocyty byly sledovány světelným mikroskopem s vestavěným fotoaparátem, pomocí počítače a programu Quick PHOTO CAMERA 2.2. Snímky, na kterých byly pozorovány rozměry a tvary erytrocytů, byly vyhodnocovány pomocí programu Adaptive Contrast Control (ACC). Rozměry ozvučených erytrocytů byly statisticky vyhodnocovány vzhledem ke kontrolnímu (neozvučenému) vzorku. Výsledek práce poukazuje na vliv působení ultrazvuku na morfologické změny erytrocytů in vitro.