Analýza genové exprese u lymfomů - Šupíková, Jana (2009)
Diplomová práce se zabývá studiem rozdílné exprese mRNA v buňkách lymfatických uzlin pacientů s nejčastějšími druhy ne-Hodgkinových lymfomů (difúzní velkobuněčný lymfom DLBCL, folikulární lymfom FL, Burkittův lymfom BL, lymfom plášťové zóny MCL), buněčných linií FL a BL a nemaligní lymfatické tkáně. Pro tyto účely byla použita metoda expresních mikročipů, která umožňuje detekci exprese tisíců genů najednou. Mikročip byl speciálně navržen pro diagnostiku lymfoproliferací. Shluková analýza odhalila výrazně odlišný expresní profil BL a buněčných linií. Statistickou analýzou byl objeven rozdíl mezi agresivními (BL, DLBCL, MCL) a indolentními lymfomy (FL) spočívající v odlišné expresi genů podílejících se na regulaci buněčného cyklu, proliferaci a replikaci. U FL se objevila korelace horšího průběhu choroby u pacientů s nižší expresí genů typických pro T-lymfocyty. V souladu s publikacemi, BL a MCL rovněž vykazují rozdílný expresní profil. Rozlišení jednotlivých typů lymfomů je důkazem funk.