Degradace stavebních materiálů Minoritského kláštera ve Znojmě - Kurdíková, Ludmila (2009)
V práci jsou shrnuty výsledky studia stavebních materiálů Minoritského kláštera, je stanovena provenience zdrojových lokalit. Analyzovány byly příčiny a dopady degradačních faktorů na stavební kámen exponovaný v historickém objektu i na přírodní lokalitě. Byla stanovena parageneze eflorescentů a na jejím základě posouzena chemická degradace studovaných materiálů. Spodní voda se významně podílí na degradačních procesech stavebních prvků Minoritského kláštera, a to především jeho sklepních prostor. Na základě kontrolních vrtů, provedených firmou GEOMIN byly minimálně ve třech případech stanoveny vysoké koncentrace mineralizace vod podzemního části města. Vzhledem k tomu že vody migrují provázaným jezuitským vodovodem, je velmi pravděpodobné, že se mineralizovaná voda dostává i do částí historického jádra, kde byla původně mineralizace nižší (v mezích normy). Vysoká mineralizace spodních vod souvisí pravděpodobně s antropogenní kontaminací. Monitoring eflorescentů dokládá zasolení zdi.