Uveitidy retrospektivní a prognostická studie - Kvášová, Marcela (2009)
Tato práce obsahuje retrospektivní studii o příčinách a komplikacích předních a zadních uveitid. První kapitola obsahuje anatomickou stavbu střední stěny oční koule. Druhá kapitola stručně popisuje průběh zánětů oka z imunologického hlediska, věnuje se i imunopatologickým reakcím organismu. Další kapitoly jsou věnovány dělení uveitid. Popsány jsou etiologické příčiny, jak předních, tak i zadních uveitid. Zmíněny jsou i komplikace, diagnostika a léčba. Praktická část práce se věnuje studii souboru pacientů. Pacienti jsou charakterizováni podle těchto statistických znaků: věk, pohlaví, lokalizace zánětu. Popsány jsou i komplikace a změna zrakové ostrosti pacientů, kterou onemocnění způsobilo.