Acidobazické vlastnosti půdních roztoků pod jehličnany (Moravský kras) - Elsnerová, Veronika (2009)
Koroze speleotém v Moravském krasu představuje v současné době významný problém. Jednou z příčin mohou být huminové látky, které jsou zdrojem acidity vod prosakujících půdním profilem. Tyto vody rozpouští vápence na povrchu krasu a v epikrasu. Existuje možnost, že pronikají do vadózní zóny a korodují speleotémy. Rozsah acidity bývá spojován s typem vegetace na povrchu. Tato práce se věnuje acidobazickým vlastnostem krasových půd pod jehličnany. Výzkum se soustředil na odběr vzorků půd a jejich laboratorní studium.