Problémy žen v klimakteriu a možnosti jejich řešení - Smičková, Eva (2009)
Bakalářská práce pojednává o problémech žen v klimakteriu a možnostech jejich řešení. Obsahuje základy anatomie a fyziologie ženského reprodukčního systému, prevenci vzniku některých klimakterických příznaků, jejich diagnostiku a léčebné ovlivnění. Léčba usiluje o snížení intenzity nebo úplné vymizení příznaků nahrazením chybějících hormonů nebo pomocí alternativní terapie, která dle mého názoru není ženám příliš známá. Cílem mé práce bylo zjistit, v jakém věkovém rozmezí vstupují ženy nejčastěji do období klimakteria, a to před nebo po 50 roce, jaké jsou nejčastější potíže žen v klimakteriu a do jaké míry jsou ženy informované o tomto období. Rovněž jsem chtěla zjistit, odkud ženy nejčastěji čerpají informace k této problematice. Také mě zajímalo, zda ženy v dnešní době vědí o existenci přírodní léčby klimakterických potíží, jakou formou ovlivňují své problémy a zda jsou s danou léčbou spokojené.