Tvarová analýza křemitých geod z jurských sedimentů (Olomučany) - Horáková, Monika (2009)
Podrobný mechanismus vzniku křemitých geod je i přes řadu studií stále sporný. Cílem bakalářské práce byla tvarová analýza geod z jurských sedimentů. Analýza zahrnovala makroskopický popis, zhodnocení sféricity a povrchové morfologie. Studie ukázala, že většina geod měla sférický tvar, kdežto menšina tvar diskovitý. Několik geod mělo čepelovitý a vřetenovitý tvar. Na základě nově zavedeného indexu povrchové členitosti geod byly geody rozděleny do dvou odlišných skupin. Rozdíly v morfologii by mohly být výsledkem rozdílných mechanismů vzniku geod.