Nové povrchy minerálních fází a jejich vliv na dynamiku rozpouštění. - Kasík, Tomáš (2009)
Předložená práce je zaměřena na posouzení vlivu nových povrchů minerálních fází na dynamiku rozpouštění a porovnání jejich reaktivity s minerály se starým povrchem. První část práce je koncipovaná jako literární rešerše, shrnující dosavadní znalosti z laboratorních a terénních studií zvětrávání silikátových minerálů a křemene. V druhé části práce jsou zpracovány a vyhodnoceny převzaté výsledky laboratorních výzkumů rozpouštění křemene.