Charakteristika terciérních vulkanitů v okolí Jičína - Černý, Jan (2009)
Bakalářská práce popisuje charakteristiky terciérního vulkanismu v oblasti jičínského vulkanického pole. První část je literární rešerše shrnující současné poznatky o stratigrafickém vývoji, petrografii a geochemii terciérního vulkanismu na území Českého masivu. V druhé části jsou prezentovány experimentální výsledky terénního průzkumu lokalit Dubolka, Veliš a Zebín a chemických a petrografických analýz vzorků odebraných v těchto lokalitách. Studované lokality mají velmi podobné chemické složení, petrografickou charakteristiku i strukturní pozici pyroklastik. Dominující vulkanickou horninou oblasti je nefelinický bazanit. Na základě výsledků je uveden předpoklad existence společného vulkanického zdroje pro studované lokality.