Remediační procesy v mokřadním systému v Nové Vsi u Moravské Třebové - Jašková, Kateřina (2009)
Dobývání nerostných surovin negativně ovlivňuje přírodní prostředí. Nejzranitelnější oblastí se stává podzemní a povrchová voda, která je kontaminovaná kyselými vodami. Odstranění kontaminantů z vody, kterými jsou především vysoké koncentrace rozpuštěného železa, manganu a síranů, je dlouhodobou záležitostí a nese s sebou finanční a ekologickou zátěž. Proto se hledají permanentní, ekologicky a finančně nenáročné způsoby eliminace kyselých vod. Tyto kritéria splňuje tzv. bioremediace v mokřadních systémech. Cílem této práce bylo vyhodnocení dosavadních výsledků doplněných o vlastní měření v mokřadním systému vybudovaném firmou P-D Refractories CZ, a. s. v Nové Vsi u Moravské Třebové a odvodit základní procesy probíhající ve studovaném systému.