Hygienický režim na neonatologickém oddělení JIP - vstupní bariéra - Smrčková, Jitka (2009)
Kvalita klimatických podmínek a mikrobiální bezpečnost prostředí na odděleních v nemocnici je ovlivňována řadou provozních faktorů. Vyšší požadavky preventivního zabezpečení prostředí jsou kladeny především při zajišťování intenzivní péče u více vnímavých pacientů. Je nutné zabránit zavlékání mikrobiální kontaminace hned na úrovni vstupů všech zdravotnických prostředků, pomůcek a potřeb. Přicházející osoby prochází přes vstupní hygienický filtr. Při optimálním vybavení filtru mohou být efektivně bariérově oddělena známá tělní místa potenciálního vylučování mikrobů použitím např. ústních roušek, plášťů, mytím rukou včetně ošetření obuvi návštěvníků. Vstupní obuv může být zevně chráněna návleky; nečistoty na podrážce může odstranit i kvalitní lepící fólie.