Srovnání korekce astigmatismu brýlovými a kontaktními čočkami - Vlasák, Ondřej, 1984- (2009)
Tato práce se zabývá srovnáním korekce astigmatismu brýlovými a kontaktními čočkami. Zahrnuje popis vad optického zobrazení, optických aberací, metod ke zjištění refrakce a to jak objektivních, tak subjektivních. Dále dělí jednotlivé typy kontaktních čoček a charakterizuje jejich vlastnosti. Výzkum byl prováděn na foropteru v kombinaci s optotypovým projektorem. Při měření vízu byla použita metoda Snellenových optotypů. Pro určení správných hodnot astigmatické složky korekce, byla použita metoda zkřížených cylindrů. Do studie byly zahrnuty osoby minimálně s jedním astigmatickým okem o hodnotě 0,75D a více. Ve studii bylo použito především měkkých torických kontaktních čoček.