Přínos korekce malých refrakčních vad - Skrbek, Matěj, 1984- (2009)
Tato práce se zabývá ověřením přínosu korekce malých očních refrakčních vad. V úvodní části je připomenuta teorie problematiky malých refrakčních vad, jejich definice, možnosti vzniku, projevy a způsoby korekce. Dále je v této souvislosti zmíněn výskyt refrakčních vad v populaci, vývoj refrakce oka a metody vyšetření refrakčních vad oka. Ve výzkumné části práce jsou ověřovány teoretické předpoklady přínosu korekce malých refrakčních vad na skupině jimi trpících osob. Cílem bylo zjistit, na základě jakých souvislostí se sledované osoby rozhodují k pořízení korekce své malé refrakční vady.