Bakteriální biofilm u nositelů kontaktních čoček - Ondrejčíková, Eliška (2009)
Práce je zaměřena na problematiku tvorby bakteriálního biofilmu u nositelů kontaktních čoček. Teoretická část je věnována imunologii předního segmentu oka, kontaktním čočkám a komplikacím spojeným s jejich nošením. Dále také vzniku a problematice bakteriálního biofilmu společně s popisem jednotlivých původců bakteriálních rohovkových infekcí. Praktická část je rozdělena na dva oddíly. V prvním se vyhodnocuje schopnost bakterií z rodu Staphylococcus kolonizovat povrchy kontaktních čoček a schopnost na nich přetrvat. V druhé části je zpracována dotazníková metoda, kde jsou vyhodnoceny údaje poskytnuté nositeli kontaktních čoček.