Porovnání korekce astigmatizmu různými typy kontaktních čoček - Kříž, Pavel, 1984- (2009)
ANOTACE Porovnání korekce astigmatismu různými typy kontaktních čoček Tato práce se zabývá možnostmi korekce astigmatismu kontaktní čočkou. Její první část patří charakteristice této refrakční vady, rozdělení a možnostmi korekce. V historii byla shrnuta nejvýznamnější jména, která se podílela na vývoji kontaktních čoček. Pro komfortní a bezpečné nošení kontaktních čoček umožňující dokonalou korekci refrakční vady, je nutné dodržení všeobecných a specifických kritérií. Na výsledku se podílí také, kromě designu čočky, její materiál, který může být pro různé druhy korekce a způsoby nošení odlišný. Nejnovější materiály umožňují vysokou propustnost kyslíku a zároveň poskytují optimální komfort, tak je možné aplikovat kontaktní čočky pro kontinuální nošení. Pro korekci astigmatismu byly vyvinuty tórické kontaktní čočky, které se od sebe mohou vzájemně lišit různou konstrukcí stabilizačních prvků. Pouze tórické čočky jsou přímo určené pro korekci astigmatismu, avšak mnohdy se můžeme setkat.