Oční nálezy u dialyzovaných pacientů s diabetes mellitus - Krejčíková, Jitka (2009)
Diplomová práce řeší problematiku jedné z nejzávažnějších chorob 21. století. Diabetes Mellitus je závažný svým systémovým postižením celého organizmu. Teoretická část je věnována komplexnímu rozboru onemocnění. Zabývá se jeho historií, etiologií, patofyziologií a klinickou diferenciací. Dále nahlíží na komplikace, které cukrovku v časných a pozdních stádiích provází. Praktický výzkum byl prováděn ve dvou okruzích. První část hodnotí prevalenci očních nálezů u dialýzované skupiny diabetiků oproti pacientům bez renální insuficience. Druhá část byla zpracovány pomocí dotazníku. A byly dotazovány skutečnosti ovlivňující stav jejich nemoci. Cílem výzkumu bylo zhodnocení diferenciace nálezů při postižení funkce ledvin a jakou tento faktor hraje roli. Dále bylo záměrem, aby zkoumání vymezené skupiny přineslo nové poznatky ve smyslu změny edukace přístupu pacientů k léčbě.