Refrakce a korekce v praxi optometristy - Kopáčová, Pavlína (2009)
Tato práce se zabývá problematikou Refrakce a korekce v praxi optometristy. Z hlediska optometrie je vyšetření refrakce oka nejdůležitější součástí praxe, a to jak objektivní, tak subjektivní refrakce. Téma bylo zvoleno s ohledem na důležitost a snahu podat komplexní přehled práce optometristy a možných řešení korekce refrakčních vad. Po úvodu jsou popsány vady oka, jednotlivé refrakční vady a objektivní a subjektivní metody vyšetření refrakce. Dále se věnuji korekci vad z hlediska optometristy a popisuji možnosti jejich korekce, které neustále prodělávají bouřlivý vývoj. Na závěr jsem zařadila popis brýlové korekce a korekce kontaktními čočkami, ve spolupráci s oftalmology i řešení pomocí refrakční chirurgie. Výzkum věnuji porovnání kontrastní citlivosti oka u brýlové korekce s korekcí kontaktními čočkami.