Vliv operace katarakty na zorné pole pomocí FDT perimetrie - Hutyrová, Iva (2009)
Šedý zákal způsobuje snížení zrakové ostrosti, oslnění, snížení kontrastní citlivosti, myopizaci oka, monokulární diplopii a v neposlední řadě má také vliv na zorné pole. Jedinou možnou léčbou je v případě katarakty odstranění zkalené čočky a implantace umělé nitrooční čočky. Cílem diplomové práce bylo zjistit jaký má operace šedého zákalu vliv na zorné pole vyšetřované pomocí FDT perimetrie 2. generace. K vyšetření byl použit projekční Snellenův optotyp a perimetr Humphrey Matrix. Statistická analýza byla provedena v programu Statistica 8.0. Studie ukázala, že můžeme hodnotit vliv extrakce katarakty pomocí FDT perimetrie 2. generace lépe než na FDT perimetrii 1. generace.