Screening zrakového postižení v dětské populaci - Horáková, Hedvika (2009)
Ve své práci se zabývám nejčastějším zrakovým postižením u dětí a jeho včasným odhalením. Včasné diagnostikování zrakového postižení je základní podmínkou pro zajištění adekvátní léčby. Ta je úspěšná pouze tehdy, je-li započata v příslušné vývojové fázi vidění. Práce se věnuje anatomii a embryologii jednotlivých očních struktur, fyziologickému vývoji vidění u dětí, je zde zahrnuta také fyziologie zraku. V práci jsou dále uvedena nejčastější zraková postižení v dětské populaci, možnosti vyšetření a léčby. Šestá kapitola popisuje metody preventivního vyšetření u dětí, po ní následuje část věnovaná péči o děti se zrakovým postižením. Ve své výzkumné části se zabývám výskytem nejčastějšího zrakového postižení u dětí. Základem screeningu zrakového postižení je společně se získáváním informací o příčinách vzniku také jeho distribuce v populaci.