Možnosti vyšetření akomodace oka - Galmusová, Andrea (2009)
Ve své práci se zabývám zkoumáním akomodační amplitudy u zdravé populace osob a možnostmi vyšetření akomodace. Práce se věnuje anatomii a fyziologii jednotlivých očních struktur, které se na akomodaci podílejí, popisu Gullstrandova redukovaného oka a refrakčním vadám, pojmu akomodace a souvisejícím pojmům. Ve své výzkumné části se zabývám závislostí akomodace na věku a závislosti akomodační amplitudy na jednotlivých refrakčních vadách. Porovnávám výsledků toho výzkumu s jinými studiemi a zkoumám souvislost výsledků s Duanovým grafem. Byla zkoumána normální populace ve věku 20 až 56 let pomocí dvou subjektivních metod. V závěru práce se potvrdila teorie závislosti akomodace na věku a rovněž rozložení refrakčních vad v populaci a jejich vztah k akomodační amplitudě.