Nebezpečné hydrometeorologické jevy na území Brna a okolí - Mikeladzová, Jana; Dobrovolný, Petr, 1961-; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2009)
Předkládaná práce podává základní informace o bouřkách a krupobití v Brně. Řešena byla hlavně časová a prostorová variabilita bouřek a krupobití v období 1961-2007. Větší pozornost byla věnována synopticko-klimatologické analýze dnů s bouřkou a dnů s krupobitím. Analýzou současného pozorování krupobití na stanicích v Brně byly nalezeny případy plošně rozsáhlých krupobití. Hlavní výsledky práce byly porovnány s pracemi podobného zaměření.
The presented study gives basic information about thunderstorms and hailstorms in Brno and its surroundings. Primarily, time and spatial variability of thunderstroms and hailstorms is solved in the period of 1961-2007. Futhermore, it is focused on synoptic-climatological analysis of days with thunderstorms and with hailstorms. By virtue of the analysis of the current observations of hailstorm at meteorological stations in Brno there were found cases of spacious hailstorm. Finally, main results were compared with thematically similar studies.
Vedoucí práce: Petr Dobrovolný.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2009.
Keywords: bouřky; časová analýza; hydrometeorologie; krupobití; hailstorms; hydrometeorology; storms; temporal analysis; Brno (Česko : oblast); Brno Region (Czechia); diplomové práce; master's theses