Regionálně geografická analýza zemědělství ve správním obvodu ORP Náchod - Petříková, Eva (2009)
Cílem této diplomové práce je analýza současného stavu zemědělství na území správního obvodu obce s rozšířenou působností Náchod. Na začátku práce jsou popsány základní fyzickogeografické a socioekonomickogeografické charakteristiky tohoto regionu. Další část práce charakterizuje zemědělství před rokem 1990 a změny v agrárním sektoru, které proběhly po tomto roce až po dnešní stav zemědělství v tomto regionu. Rovněž je pozornost věnována ekologickému zemědělství. Také jsou popsány změny v zemědělství spojené se Společnou zemědělskou politikou Evropské unie. Hodnocení některých aspektů bylo získáno především na základě dotazníkového šetření u vybraných podniků právnických osob a podniků fyzických osob fungujícím v zemědělství v tomto regionu.