Vnitřní socioekonomická struktura města Jihlavy a blízkého zázemí (využití metod vícerozměrné analýzy) - Machek, Ondřej (2009)
Předkládaná diplomová práce se zabývá tématem sociálně prostorové diferenciace v prostoru města Jihlavy a jeho blízkého okolí. Snaží se komplexně informovat o tomto krajském městě a ve stěžejní části vytvořit vnitřní strukturu města a vybraných přilehlých obcí v jeho blízkém zázemí. Text je pro lepší srozumitelnost doplněn o tabulkové kartografické výstupy. Při práci jsem vycházel z datového souboru Sčítání lidu, domů a bytů 2001, na nějž jsem aplikoval vícerozměrné statistické metody. Úvodem je čtenář seznámen s použitou metodologií, cíli práce, způsobem úpravy dat a dalšími důležitými metainformacemi, nechybí ani stručné představí města Jihlavy z historického i současného aspektu. Nejdůležitější částí diplomové práce jsou faktorová a shluková analýza, společně aplikované na studovaný region za účelem odhalení jeho socioekonomické prostorové struktury.