Trh práce v kraji Vysočina regionálně geografická analýza - Molák, Miloš (2009)
Tato diplomová práce se zabývá vývojem situace na trhu práce v kraji Vysočina. První část je věnována zaměstnanosti. Sleduje její strukturu v roce 1989, dále její vývoj v průběhu devadesátých let až do současnosti. Pozornost je také věnována vývoji největších zaměstnavatelů. Další části se věnuje nezaměstnanosti. Studuje její vývoj a snaží se odhalit její příčiny. Důraz je kladen na regionální rozdíly v nezaměstnanosti v okresech a správních obvodech obcí s rozšířenou působností. Zvláštní pozornost je věnována situaci v průběhu roku 2008. Věnuje se také roli zahraniční pracovní síly v kraji. Na závěr se snaží naznačit očekávaný vývoj situace na trhu práce.