Rozdíly mezi muži a ženami v regionálním pohledu - Škrottová, Jitka (2009)
Mezi muži a ženami existují nerovnosti v postavení na trhu práce. Tyto nerovnosti se projevují především nerovným přístupem k zaměstnání, rozdílnou nezaměstnaností a rozdílnou výší mezd. Nerovnosti úzce souvisejí s úrovní vzdělání mužů a žen a také se sociálními a ekonomickými podmínkami dané oblasti. Tato práce zkoumá zvláště rozdíly ve vzdělání mužů a žen a souvislosti výše vzdělání s měrami nezaměstnanosti mužů a žen a úrovní jejich mezd na různých regionálních úrovních v České republice. Intenzita nerovností se z regionálního hlediska liší a souvisí především s ekonomickými charakteristikami a hospodářskou situací v území. V průběhu 90. let 20. století a let následujících se snížily genderové rozdíly ve vzdělání a snížila se také výše rozdílů mezi regiony. Vývoj v oblastech nezaměstnanosti a mezd byl však v závislosti na hospodářských změnách v regionech České republiky velmi nerovnoměrný a změna nebyla výrazná.