Změny krajinné struktury jejich vliv na proces odtoku v povodí Dřevnice - Rejmanová, Lenka; Dobrovolný, Petr, 1961-; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2009)
Zmeny krajinnej štruktúry vplývajú na veľké množstvo procesov v krajine. Táto diplomová práca sa snaží odhaliť vplyv zmien krajinnej pokrývky v povodí rieky Dřevnice na odtokové pomery tohto územia. Analýzou mapových podkladov z dvoch časových období sa zachytia zmeny krajiny, ktoré prebehli za posledných 150 rokov. Tieto výsledky sú následne kvalitatívne popísané a kvantitatívne zhodnotené prostredníctvom ukazovateľov popisujúcich krajinnú štruktúru. Boli zistené zmeny krajiny zhruba na 40% študovaného povodia. Prevažná väčšina týchto zmien súvisí so sceľovaním pozemkov a je sústredená najmä v tesnej blízkosti vodných tokov. Po odhalení vývoja odtokových pomerov oblasti je diskutovaný vzťah medzi samotným odtokom a krajinnou štruktúrou územia.
Changes of the land's structure have an effect on a great number of processes on that land. This thesis work will attempt to uncover the influence of land changes in the Dřevnice river basin on the discharge conditions of this area. By analyzing the maps from two time periods, changes to the land that occurred in the last 150 years will become visible. These results are then further qualitatively described and quantitatively evaluated using indicators illustrating the land structure. Changes to the landscape were discovered on roughly 40% of the studied area. The overwhelming majority of these changes is related to the mending of plots of land and is concentrated mostly in the close vicinity of the water drainage basins. After the uncovering of the development of discharge conditions in the area, is discussed relationship between the discharge itself and the area land structure.
Vedoucí práce: Petr Dobrovolný.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2009.
Keywords: digitální modely terénu; krajina; odtok vody; povodí; využití půdy; digital terrain models; landscape; land use; runoff; watersheds; Dřevnice (Česko : řeka); Dřevnice River (Czechia); diplomové práce; master's theses