Změny krajinné struktury jejich vliv na proces odtoku v povodí Dřevnice - Rejmanová, Lenka (2009)
Zmeny krajinnej štruktúry vplývajú na veľké množstvo procesov v krajine. Táto diplomová práca sa snaží odhaliť vplyv zmien krajinnej pokrývky v povodí rieky Dřevnice na odtokové pomery tohto územia. Analýzou mapových podkladov z dvoch časových období sa zachytia zmeny krajiny, ktoré prebehli za posledných 150 rokov. Tieto výsledky sú následne kvalitatívne popísané a kvantitatívne zhodnotené prostredníctvom ukazovateľov popisujúcich krajinnú štruktúru. Boli zistené zmeny krajiny zhruba na 40% študovaného povodia. Prevažná väčšina týchto zmien súvisí so sceľovaním pozemkov a je sústredená najmä v tesnej blízkosti vodných tokov. Po odhalení vývoja odtokových pomerov oblasti je diskutovaný vzťah medzi samotným odtokom a krajinnou štruktúrou územia.