Koncept post-socialistického města - geografická analýza - Kučerová, Štěpánka (2009)
Práce se zabývá konceptualizací post-socialistického města. Úvodní část pojednává o teoretickém rámci post-socialismus, jež je chápán jako nadrámec studované problematiky, z něhož je koncept post-socialistického města odvozován. Pozornost je věnována uchopení a teoretickému zázemí post-socialismu a jednotlivým přístupům k jeho studiu. Post-socialistické město je pojímáno jako značně komplexní fenomén, jež musí být studován v kontextuálním prostředí a k němuž je nezbytné přistupovat z rozličných perspektiv. S transformací je zacházeno jako s hlavním organizačním principem post-socialistického města a je věnován značný prostor identifikaci a explanaci jednotlivých dimenzí tohoto procesu a jejich materiálním vyjádřením v městském prostoru. Těžištěm práce je definování podstatných atributů post-socialistického města, na nichž je založen vlastní koncept. Hlavní pilíře fenoménu post-socialistického města jsou dokumentovány využitím geografické analýzy reálného prostředí.