Srovnávací studie konzervačních postupů pro třísločiněné usně - Kuňáková, Kateřina, 1984- (2009)
Kůže a kožené výrobky provázely lidstvo od počátku jeho dějin. Je tedy zřejmé, že i v muzejních sbírkách se nachází sbírkové předměty jejichž součástí je kůže. Protože je useň materiál organického původu, snadněji podléhá vlivům okolního prostředí a degradaci. Existuje celá řada komerčně vyráběných přípravků používaných na ochranu usní. Vzhledem k velké rozmanitosti těchto přípravků bývá často obtížné rozhodnout, který z nich je na ošetření sbírkového předmětu nejvhodnější. Srovnáním ochranné účinnosti komerčně dodávaných přípravků na useň podrobené umělému stárnutí se zabývá tato práce. Z čisticích přípravků byl testován Korex 1909 a Alvol, z odkyselovacích přípravků sprej Bookkeeper a Magnesia a z tukovacích přípravků Korex 2009, britská tukovací směs, Maroquin balzám, Maroquin vazelína a tukovací směs VÚK.