Zvláštnosti farmakoterapie u seniorů - Hovadová, Renata (2009)
Diplomová práce se zabývá problematikou farmakoterapie u seniorů. Ta je charakterizována vysokým výskytem polypragmazie, nežádoucích účinků, převahou léčby symptomatické nad kauzální, odlišnou farmakodynamikou a farmakokinetikou. Teoretická část si klade za cíl objasnit jednotlivá specifika geriatrické farmakoterapie, se kterými se u našich pacientů setkáváme. Práce rozebírá i klíčové problémy v oblasti compliance seniorů, vysvětluje související pojmy jako konkordance a adherence. Výzkum v empirická části zjišťuje, kolik léků a které lékové skupiny senioři nejčastěji užívají. Jaká je jejich spolupráce s praktickým lékařem v oblasti farmakoterapie. Nejčastější faktory, které ovlivňují complianci jsou dále testovány prostřednictvím hypotéz. Celá práce se zabývá i současnou demografickou situací, kde podíl osob starších 65ti let tvoří téměř 15 % obyvatelstva a rozebírá naši připravenost poskytovat zdravotní péči zohledňující specifika seniorského věku.