Strukturální vyšetřovací metody v diagnostice glaukomu - Koudarová, Kamila (2009)
Glaukom je vážné onemocnění oka, které způsobuje nevratné poškození sítnice. Velmi důležité je včasné odhalení glaukomu, vhodná léčba, laserový zákrok nebo chirurgická operace a sledování průběhu nemoci. Strukturální vyšetřovací metody jsou vhodným prostředkem ke sledování glaukomových změn na sítnici. Strukturální vyšetřovací metody umožňují sledovat stav sítnice, její tloušťku a atrofii nervových buněk sítnice a další anomálie. Moderní strukturální vyšetřovací metody jsou HRT = skenovaní laserová oftalmoskopie, GDx = laserová skenovaní polarimetrie, OCT = optická koherentní tomografie a RTA = analýza topografie sítnice.