Světelné zdroje a ergonomie vidění - Musilová, Markéta (2009)
V první kapitole jsem popisovala a charakterizovala světlo, podstatu světla a fotometrické veličiny. Dále jsem v této kapitole také poskytla rozdělení světelných zdrojů a historii, které ukázalo jejich vývoj až do současnosti. Poslední částí této kapitoly byl popis a dělení umělých zdrojů. Ve druhé kapitole jsem obecně objasnila základní pojmy, které s ergonomií vidění souvisejí. Pak jsem popsala zrakovou pohodu a nežádoucí účinky zrakové nepohody. Dále jsem uvedla, co všechno je zapotřebí ke správnému osvětlení pracovních míst. Samostatnou další kapitolou je práce a počítač, kde jsem se věnovala popisu hlavně z ergonomického hlediska a uvedla jsem několik způsobů, jak předejít problémům, které mohou vzniknout po delší práci s tímto hojně užívaným přístrojem. Poslední kapitolou je poškození oka viditelným zářením, kde jsem se kromě popisu, co všechno patologického může vzniknout v oku, zabývala ochranou zraku a prevencí.