Zraková ostrost - Mencák, Jiří (2009)
Práce Zraková ostrost a konstrukce optotypů se zabývá obecně viděním, jeho metodami vyšetřování, potřebnými pravidly pro správnou konstrukci optotypů a jejich druhy. V první části jsou vysvětleny základní pojmy, definice a druhy zrakové ostrosti. Poněvadž vidění může být ovlivněno mnoha faktory tak i zde jim je věnovaná kapitola, kde je stručně pojednáno o kontrastní citlivosti, anatomických dispozicích oka, fyzikálních vlastnostech světla a krátce o refrakčních vadách. Mezi významné posuny lidstva se všeobecně řadí ponaučení z kroků minulých, proto je zde věnován prostor historii vyšetření zrakové ostrosti a historii optotypů. Dále následuje kapitola zabývající se parametry optotypů a jejich znaky. Poněvadž dnes můžeme nalézt mnoho způsobů výroby a mnoho různých druhů, tak je zde zařazena kapitola dělení optotypů dle konstrukčního provedení. Ne u každého pacienta je možné dosáhnout kvalitního vyšetření stejnou metodou. Jinak tomu je u dětských a nevidomých klientů než u klientů dospěl.