Světlo a osvětlení - Sehnalová, Ivana (2009)
Bakalářská práce je zaměřena na popis světla a rozdělení elektromagnetického spektra, jeho účinky na oko a možnosti poškození. Následně upozorňuje na léčbu těchto poškození a možnosti prevence. Rozebírá různé typy osvětlení a intenzitu světla potřebné k pohodlnému vnímání okolí, bez velké námahy zraku a rizika oslnění. Vysvětluje průchod světla jednotlivými médii oka s následným vytvořením obrazu na sítnici a vznikem světelného vjemu v korovém centru v mozku. Zaměřuje se na onemocnění oka a jejich závislost na intenzitě světla. V závěru práce podává informace o možnostech ochrany zraku před světelným zářením a to různými typy ochranných vrstev na brýlových čočkách.