Oftalmologická zařízení pro vyšetřování sítnice - Severa, David (2009)
Práce byla psána s cílem seznámit sebe, či případné čtenáře ucelenou formou s kapitolou, týkající se specifické oblasti očního lékařství a lehce se dotknout lékařské techniky. V práci jsem se tedy zabýval především výčtem oftalmologických přístrojů a pomůcek pro vyšetřování sítnice a snažil se názorně a zároveň pochopitelně popsat podstatu těchto vyšetření tak, aby tuto problematiku bylo možné představit nezasvěceným lidem na pozici pacienta. Kompozici práce jsem zvolil tak, aby v podstatě symbolizovala pozvolný nástup obtížnosti z hlediska konstrukce popisovaných přístrojů. Na začátku práce se zabývám základní metodou pro vyšetření očního pozadí - oftalmoskopií a následně jsou popsány metody jakožto konstrukčně složité retinální analyzéry a diagnostické přístroje. Na závěr píši o fotografických metodách v podobě fundus kamer. Práce zahrnuje přístroje, se kterými se lze setkat buď v ambulancích očních lékařů, ale i taková zařízení, jež jsou používána na klinických pracovištích, nebo sp.