Infračervené záření v současnosti - Stupňánková, Magda (2009)
Tato bakalářská práce shrnuje dosavadní poznatky o infračerveném záření, jeho vlastnostech, složení, historii objevu. Velká část je věnována působení IR záření na lidský organizmus, především na oko. Dále se zabývá možnostmi měření IR záření, které tělesa a živé organismy vyzařují. Seznamuje s termografií jako bezkontaktním měřením povrchové teploty těles, typ termovizních systémů a jejich využití v odvětvích lidských činností. V kapitole empirické měření jsou obsaženy snímky s komentáři a závěrem o samotném měření s tímto systémem.