Sondová enterální výživa v onkologii - Havranová, Jana (2009)
Tato bakalářská práce pojednává o využití sondové enterální výživy u onkologicky nemocných pacientů jako o možnosti zlepšení jejich nutričního stavu, jelikož právě tito pacienti jsou často ohroženi rozvojem malnutrice. Krátce se věnuje historii sondové výživy, definuje rozdíly mezi různými typy malnutrice, zabývá se problematikou změn v organismu u těchto pacientů a v hlavní části se dostává k samotným aspektům enterální výživy. Velkou pozornost věnuje typům sond a typům sondových enterálních přípravků. V praktické části je popsána kazuistika onkologické pacientky se zavedenou jejunostomickou sondou.