Duchovní potřeby seniorů - Burelová, Marie (2009)
Diplomová práce je zaměřena na duchovní potřeby seniorů. Cílem práce je zjistit, zda a v jaké míře vybrané faktory jako věk, víra a region ovlivňují upřednostňování duchovních potřeb seniorů, zjistit, zda nabídka poskytovaných služeb nemocnice uspokojuje jejich očekávání v oblasti duchovních potřeb a také popsat míru ovlivnění životních postojů a hodnot seniorů nemocí. Teoretická část je věnována obecné problematice stárnutí, stáří a pokouší se definovat vlastní duchovní potřeby. Těžiště práce tvoří kvantitativní průzkumné šetření provedené mezi pacienty, kteří byli hospitalizováni v Nemocnici Havlíčkův Brod a v Nemocnici Na Františku v Praze. Výsledky této diplomové práce poslouží jako malý příspěvek pro managementy výše jmenovaných nemocnic v oblasti zkvalitňování poskytované péče.