Hodnocení zátěže u neprofesionálních pečovatelů o seniory - Kliková, Alena (2009)
Diplomová práce je zaměřena na hodnocení zátěže neprofesionálních pečovatelů o seniory. V teoretické části se zabývám stárnutím, potřebami seniorů a podmínkami pečujících osob. Dále jsou charakterizovány jednotlivé druhy zátěže laických pečovatelů a faktory, kterými je subjektivně vnímaná zátěž ovlivňována. V praktické části mapuji situaci laických pečovatelů v okrese Brno-venkov (celkem se zúčastnilo 100 respondentů), kteří celodenně pečují o nesoběstačného seniora. Zkoumám přitom vliv vybraných činitelů na míru zátěže udávané neprofesionálními pečovateli.