Úroveň znalostí seniorů v první pomoci - Pitelová, Jana (2009)
Diplomová práce zjišťuje úroveň znalostí seniorů v první pomoci. Její obsahem je nejen průzkum znalostí a dovedností, ale i to, zda je rozdíl v úrovni znalostí mezi muži a ženami, mezi seniory nad 75 a pod 75 let, ale i mezi seniory s nižším a vyšším vzděláním. Práce zjišťuje také bariéry, které bráni seniorům v poskytování první pomoci a zda mají senioři zájem získávat nové informace o první pomoci. Diplomová práce je rozdělena na část teoretickou a empirickou. V teoretické části jsme se pokusily v jednotlivých kapitolách obeznámit s problematikou stáří, demografii stáří, gerontologii, geriatrii, a ze vzděláváním ve stáří. Část teorie jsem věnovala informacím o první pomoci. Těžiště práce tvoří kvantitativní průzkumové šetření vědomostí a znalostí 150 seniorů ve znalostních otázkách v první pomoci. Výsledná analýza a interpretace údajů poskytuje informace o správnosti a nesprávnosti odpovědí na vědomostní otázky v první pomoci. Respondenty byli senioři v domácím prostředí, v penzioně.