Studium reakcí py. PS2Cl s fosfazeny - Hložková, Romana (2009)
Předkládaná práce se zabývá studiem reakcí N,N´- di(trimetylsilyl) P,P,P´,P´-tetrafenyl difosfazenium chloridu (fosfazen) s pyridiniumbetainem kyseliny chlorodithiofosforečné (py.PS2Cl) ve vybraných rozpouštědlech. Přehled popsaných reakcí fosfazenu a py.PS2Cl zpracovaných v literární části neshrnuje pouze výsledky dosud známých reakcí, ale také předkládá přehled zvolených experimentálních podmínek, které jsou klíčovými faktory ovlivňujícími průběh reakcí a strukturu vznikajících látek. Se znalostí těchto faktorů bylo možné studovat nové reakční systémy s cílem připravit nové cyklické sloučeniny. Nejprve jsme verifikovali reakci z bakalářské práce. Reakce fosfazenu s py.PS2Cl v prostředí toluenu v poměru 2:1. Cílem studované reakce bylo prozkoumat vlastnosti produktu. Došlo ke vzniku nového produktu, který byl charakterizován spektroskopickými metodami (31P NMR, infračervená spektroskopie) a pomocí RTG strukturní analýzy. Pro studium reakcí fosfazenu s py.PS2Cl byly vybrány další rozpo.