Bezlepková dieta u nemocných s podvýživou - Šimková, Veronika (2009)
Bakalářská práce na téma „Bezlepková dieta u nemocných s podvýživou“ se zaměřuje na problematiku dlouhodobého dodržování této diety, na její nutriční složení, vliv na tělesnou stavbu a zdravotní stav pacientů. V úvodu popisuje onemocnění celiakií a alergií na lepek, kterých se léčba pomocí diety týká. V dalších částech se zabývá vlivem těchto onemocnění na rozvoj podvýživy a deficitů živin a obecnými principy diety. Závěrečná část práce pojednává o nutričním stavu pacientů na této dietě a možnostech jeho ovlivnění vhodným složením diety.