Hořčík a jeho význam ve výživě - Čížková, Silvie (2009)
Bakalářská práce pojednává o významném kationtu lidského organismu - hořčíku. Shrnuje současné poznatky o jeho fyziologických a biochemických funkcích, detailně popisuje metabolismus hořčíku v lidském těle a jeho význam v lidské výživě. Dále se věnuje nedostatku hořčíku a negativnímu vlivu nedostatku na zdraví jedinců. V práci jsou uvedeny navržené doporučené dávky hořčíku pro různé skupiny osob. Hořčík je v současnosti velice zkoumaný prvek hlavně z hlediska možného preventivního účinku na různé chronické choroby.