Stravovací zvyklosti, výskyt a příčiny vzniku malnutrice u jaterní cirhózy - Eliášová, Martina (2009)
Tato bakalářská práce se zabývá stravovacími zvyklostmi, výskytem a příčinou vzniku malnutrice u pacientů s jaterní cirhózou, jako možnou příčinou vzniku onemocnění a možnou příčinou negativního vlivu na vývoj a prognózu onemocnění. Nejprve popisuje anatomii a fyziologii jater a jejich změny v důsledku onemocnění. Krátce se zmiňuje o historii onemocnění, jeho epidemiologii a výskytu. V hlavní části se zabývá problémem malnutrice. Dále je zde navrhnuta nutriční intervence, která se liší případ od případu v závislosti na stadiu onemocnění a jeho komplikacích. V praktické části je použita kasuistika pacienta s jaterní cirhózou, kde jsou popsány jeho stravovací zvyklosti před a během onemocnění a kde je navrhnuta vhodná nutriční intervence.