Dostupnost pomůcek je předpokladem dobré kvality života pacientů se stomii - Trtílková, Radka; Šachlová, Milana, 1959-; Masarykova univerzita. Lékařská fakulta (2009)
Tato bakalářská práce popisuje vliv nabídky stomických pomůcek na trhu na kvalitu života pacientů se stomií. Dále se tato práce věnuje rozdělení, indikacím k založení i komplikacím spojených se stomiemi. Důraz se klade na kvalitu života pacientů po založení stomie, na pomoc ze strany zdravotního personálu, především tedy stomasester a na sociální zajištění, které by stomikům mělo ze zákona náležet. V příloze se nachází zmapování trhu s porovnáním jednotlivých firem, dodávajících stomické pomůcky. Součástí této práce je i praktická část, která by mohla sloužit jako model pro získávání informací o spokojenosti pacientů se stomií s pomůckami samotnými, ale i o dostatečnosti jejich nabídky a limitů stanovených vyhláškou.
This bachelor thesis describes an influence of market supply of stoma / ostomy aids over the life quality of patients with stoma / ostomy. Furthermore, this thesis is devoted to the classification, indications for setting and complications involved in stoma / ostomy. The emphasis is on quality of life of patients after the stoma / ostomy setting, on an assistance from medical staff, especially stoma sisters, and on a social security, which would belong to stoma patients by operation of law. A mapping out the market with a comparison of various companies supplying stoma / ostomy aids is to be found in the insert. A practical part, which could serve as a model for obtaining information about the satisfaction of patients with stoma / ostomy with the aids themselves but also about a sufficiency of their supply and limits determined by decree, is also a part of this thesis.
Vedoucí práce: Milana Šachlová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2009
Keywords: chirurgické stomie; kvalita života; pomůcky pro sebeobsluhu; stoma/ostomy aids; stomické pomůcky; Quality of Life; Self-Help Devices; Surgical Stomas; bakalářské práce; bachelor's theses