Přehled malabsorpčních syndromů v důsledku vrozených a získaných poruch specifických enzymů a transportérů tenkého střeva - Lampertová, Zuzana (2009)
Trávicí soustava je branou, kterou vstupují do těla živiny, vitaminy, minerály a tekutiny. Nezastupitelnou úlohu v procesu trávení a vstřebávání má tenké střevo, které je tak nepostradatelné pro existenci celého organismu. Malabsorpční syndrom zahrnuje širokou problematiku stavů, při nichž dochází k poruše jedné nebo více funkcí trávicí trubice, tj. trávení a vstřebávání základních živin, sekrece a motility a dále poruchou transportu živin do systémové cirkulace s následným rozvojem chorob z nedostatku těchto látek. Dělíme jej na primární a sekundární. Je-li asimilační porucha, která může být vrozená (podmíněná geneticky) nebo získaná, lokalizována přímo v enterocytu, jedná se o primární MS. Sekundární MS zahrnuje všechny ostatní afekce, u nichž se můžeme setkat s malasimilační symptomatologií. Ke klinicky nejvýznamnějším patří celiakie a deficit disacharidáz řazené k primárnímu MS a syndrom krátkého střeva spolu s pankreatickou maldigescí a malabsorpcí ze sekundárních poru