Výskyt dekubitů u seniorů - Management dekubitů v České republice a Spolkové republice Německo - Veisová, Marie (2009)
Diplomová práce se zabývá problematikou profylaxe, léčby a managementu dekubitů v České republice (dále jen ČR) a ve Spolkové republice Německo (dále jen SRN). V České republice byl výzkum prováděn na oddělení geriatrie Fakultní nemocnice Brno - Bohunice. Ve Spolkové republice Německo pak na oddělení geriatrické rehabilitace Nemocnice Milosrdných bratří v Mnichově. Diplomová práce je rozdělena na část teoretickou a empirickou. V teoretické části diplomové práce jsou v jednotlivých kapitolách stručně shrnuty základní informace týkající se historie dekubitů, příčin vzniku dekubitů, prevence a léčby dekubitů. Dále je pak popsáno srovnání managementu dekubitů v České republice a ve Spolkové republice Německo a míra dalšího využití hodnotících škál soběstačnosti či rizika vzniku dekubitů. Cílem teoretické části bylo zmapovat rozdíly v celkovém přístupu k problematice dekubitů a zjistit rozdíly v managementu dekubitů u nás a v zahraničí. Cílem empirické části diplomové práce bylo zjistit mí.