Odpovědnost za škodu při týmovém poskytování zdravotní péče - Hájková, Jaroslava (2009)
Diplomová práce se v teoretické části zabývá vymezením institutu odpovědnosti ve vztahu ke zdravotnické praxi. Podrobněji jsou rozebrány tři nejčastější druhy odpovědnosti při poskytování zdravotní péče, a to odpovědnost trestní, občanskoprávní a pracovněprávní. Vymezen je pojem "škoda" a rozebrány jsou nároky poškozeného z titulu náhrady škody způsobené na zdraví v souvislosti s výkonem zdravotní péče. Dotazníkový výzkum analyzuje, pomocí názorů samotných zdravotníků, odkud získávají zdravotníci nejčastěji informace o změnách právní legislativy. Jaké jsou hlavní chyby při komunikaci s pacientem. Jak vnímají pojem "odpovědnost" při poskytování zdravotní péče a problémy v péči,které mohou podle zdravotníků ohrozit výsledek práce. Dále druhy pochybení,při ošetřovatelské a lékařské péči, které připouští sami zdravotníci. Možnosti prevence vzniku pochybení a sebehodnocení znalosti právníchpředpisů u zdravotníků.